AxA - Franturi Din Viata

luni, 21 martie 2016

Tu cum îmbunătățești eficiența energetică a locuinței tale?

          Acum ceva vreme vă povesteam despre Alex şi Alina, cei doi însurăţei care şi-au dorit ca după nuntă să se mute în casa lor cea nouă. Dacă alegerea pardoselii şi a tapetului a fost floare la ureche, aceştia au întâmpinat dificultăţi la îmbunătăţirea eficienţei energetice. Nelămuririle lor veneau şi din faptul că nu ştiau de ce şi cum pot obţine un certificat energeticPentru a afla toate detaliile ei au apelat la ajutor specializat.
          Ce este certificatul energetic? Certificatul de performanţă energetică este un document obligatoriu cu valabilitate de 10 ani, având caracter informativ, care indică performanţa energetică a clădirii.

          În funcţie de performanţa energetică avută, clădirile se clasifică în 7 clase pe o scala energetică, pornind de la clasa A (consumul cel mai scăzut de energie, de până la 125 de KWh/m2/an). Important este să nu confundăm certificatul energetic cu un audit energetic.
          Pentru a face parte din categoria A, căsuţa Alinei şi a lui Alex a avut nevoie de investiţii majore. Primul şi cel mai important lucru a fost izolarea termică, atât pe exterior cât şi la interior. Izolaţia termică asigură un confort permanent şi echilibrat la interior atât iarna, cât şi vara. De asemenea reduce consumul de energie cu încălzirea sau răcirea locuinţei. 
          Un alt lucru pe care l-au făcut a fost să instaleze un sistem de încălzire în pardoseală. Aceştia au optat pentru module de încălzire electrice, nu prin conducte de apă. În timp ce tuburile pentru încălzirea prin pardoseală pe bază de apă este montată sub un strat de circa 100-120 mm de ciment, cablurile electrice pentru încălzirea electrică prin pardoseală sunt montate la 3-5 cm sub suprafaţa pardoselii. Datorită reacţiei rapide şi a încălzirii aproape instantanee, obţinută prin utilizarea cablurilor electrice, controlul încălzirii se face mult mai uşor, conducând la diminuarea consumului de energie pentru încălzirea încăperii.
          Fiind făcute toate aceste investiţii semnificative, Alex şi Alina au hotărât ca şi electrocasnicele importante din casă să fie din clasa energetică A (frigider, maşină de spălat rufe, maşină de spălat vase).
          Pentru obţinerea certificatului energetic au apelat la Enermed Impex SRL. De la ei puteţi obţine rapid, în maxim 24 h, un certificat energetic ieftin.
                         

          Obţinerea unui certificat energetic presupune 4 paşi simpli:
  1. Contactaţi firma ce eliberează certificate.
  2. Inspectarea clădirii pentru măsurători.
  3. Elaborarea certificatului de performanţă energetică.
  4. Plata certificatului.

          Acte necesare pentru eliberarea certificatului energetic:
  • Copie după schiţa apartamentului, planuri de arhitectură.
  • Comunicarea anului construcţiei imobilului.
  • Calculul certificatului energetic constând în inspectarea clădirii pentru a putea strânge informaţiile utile.

          Dupa efectuarea tuturor acestor paşi Alex şi Alina s-au declarat mulţumiţi de investiţiile făcute.

                                                   Articol scris pentru Spring SuperBlog 2016.


                 

Niciun comentariu: